گیاه بادرنجبویه عضوی از خانواده نعناع است و از آن بخصوص در سنین میانسالی به عنوان مبارزه با استرس و اضطراب، رواج خواب و بالا بردن هضم استفاده می شد.

چکیده : اضطراب و استرس احساسی طبیعی است که همه افراد آن را تجربه می کنند، اما امروزه این احساس به طور غیر طبیعی افزایش یافته است و سلامتی فرد را تهدید می کند. بعضی افراد برای رفع اضطراب و استرس سراغ قرص رفته و در پی کاهش اضطراب و کسب آرامش هستند. این داروها در بلند مدت برای سلامتی بدن ضرر دارد و بسیاری از پزشکان تاکید می کنند که از داروهای گیاهی استفاده کنید.

تعداد کلمات 1068 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه


مقدمه

گیاهان دارویی توسط طبی بان و شفا دهنده ها، از تمدن ها و فرهنگ های گوناگون برای آرام کردن سیستم عصبی و محافظت از بدن در برابر استرس و اضطراب مورد استفاده قرار می گرفتند.
فرقی نمی کند که چه دارای اختلال اضطراب نفوذی باشید و یا فقط لحظاتی را نگران باشید، در هر دو صورت میتوانید از فواید تجربه کردن آرامش گیاهان دارویی (چه بصورت مکمل یا مصرف در چای و یا استفاده شده در آروماتراپی) بهره مند شوید. با برشمردن فواید این گیاهان نمی خواهیم از مصرف این گیاهان به جای داروها حمایت کنیم؛
چرا که در بسیاری از بیماری هایی که نیاز به مصرف دارو دارند، از این گیاهان به صورت مکمل و برای آرامش بیشتر می توانید استفاده کنید. برای نشانه های خفیف، این گیاهان می توانند همه نیاز شما را برطرف سازند. همانطور که همیشه گفته شده است، مشورت با پزشکان در مورد عدم مداخله این گیاهان با داروهای مصرفی شما و استفاده سالم از این گیاهان، یک اولویت است.
 

۱- گیاه دارویی بابونه

بابونه، یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است که برای درمان انواع گوناگونی از بیماری ها در انسان مثل : تب یونجه، التهاب، گرفتگی عضلات، اختلالات قاعدگی، بیخوابی، زخم معده، هموروئید، اختلالات دستگاه گوارش، دردهای رماتیسمی و زخمها استفاده می شد.

این گیاه بطور گسترده ای به عنوان یک آرام بخش خفیف و خواب آور در نظر گرفته شده است. اثرات آرام بخش آن ممکن است ناشی از فلاونوید در آن باشد. در یک تحقیق در دانشگاه پزشکی فیلادلفیا، بیماران مبتلا به اختلال اضطراب عمومی (GAD)، که مکمل بابونه را برای هشت هفته استفاده کرده بودند، کاهش قابل توجهی در نشانه های اضطراب خود در مقایسه با بیمارانی که دارونما استفاده کرده بودند را تجربه کردند. بابونه به طور گسترده در لوازم آرایشی بهداشتی و آروماتراپی مصرف می شود؛ و به عنوان نوعی چای گیاهی که بیشتر از میلیون ها فنجان در روز مصرف میشود، محبوب افراد بسیاری در سراسر جهان است.
 

اسطوخدوس که به خاطر عطر زیبای آن شناخته می شود، در درمان تعدادی از بیماری ها از بی خوابی و خستگی گرفته تا افسردگی و اضطراب استفاده می شود. نام این گیاه که از کلمه لاتینRoot Lavare به معنی “برای شستن” گرفته شده است، احتمالا به دلیل استفاده از آن برای حمام (عنصری در صابون و شامپو) است که کمک به پاک کردن جسم و روح می کند.
در یک مطالعه تصادفی دوسویه کور، اسطوخدوس برای کاهش نشانه های اضطراب در افراد مبتلا به اختلال اضطراب عمومی، به همان اندازه “لورازپام” موثر بود. در یک مطالعه دیگر، استفاده از اسانس اسطوخدوس برای کاهش اضطراب امتحان در میان دانشجویان پرستاری موثر بود.
 

بومی های امریکایی اولین مردمی بودند که از گل ساعتی برای اهداف دارویی استفاده کردند. این گیاه در ابتدا برای درمان ابتدایی شرایطی مثل خارشک و تشنج استفاده می شد.
بعدها مهاجران در سراسر امریکا، استفاده از آن را به عنوان آرامبخش رواج دادند. محققان اعتقاد دارند که گل ساعتی به وسیله افزایش سطوح اسید گاما امینوبیوتیریک (GABA)، در مغز که باعث پایین آمدن فعالیت های قسمتی از سلول های مغزی و ایجاد احساس آرامش بیشترمی شود، کار می کند.
در یک مطالعه که در مجله “درمان ها و داروهای بالینی” چاپ شد، گل ساعتی برای درمان نشانه هایی از اضطراب در افراد مبتلا به اختلال اضطراب عمومی، انقدر موثر بود که داروی اگزازپام اثر داشت. درحالی که به اندازه اگزازپام سریع کار نمیکرد، اما باعث کاهش بوجود آمدن اختلال در عملکرد کاری نسبت به دارو شد.
در مطالعه ای دیگر نشان داده شد که بیمارانی که قبل از عمل جراحی، به آنها گل ساعتی داده شده بود، دارای اضطراب کمتری نسبت به افراد دریافت کننده دارونما بودند. اما آنها درست همانند سرعت بیهوشی، بهبود نیز می یافتند.
 

۴- گیاه دارویی بادرنجبویه

این گیاه عضوی از خانواده نعناع است و از آن بخصوص در سنین میانسالی به عنوان مبارزه با استرس و اضطراب، رواج خواب و بالا بردن هضم استفاده می شد.
مطالعات نشان دهنده آن است که چنانچه با سایر گیاهان آرامبخش استفاده شود، میتواند آرامبخش موثری باشد و باعث تسکین اضطراب و کمک به خواب باشد. در یک مطالعه دوسویه کور کنترل دارونما، به ۱۸ داوطلب سالم، دو دوز چداگانه از اسانس بادرنجبویه استاندارد شده ( ۳۰۰ میلی گرم و ۶۰۰ میلی گرم) و دارونما داده شد.
دوز ۶۰۰ میلی گرم از بادرنجبویه، باعث افزایش خلق و خو و بطور قابل توجهی باعث افزایش آرامش و هشیاری شد. در مطالعه ای دیگر اثربخشی بادرنجبویه با دیگر گیاهان دارویی برای مقدمات کاهش استرس به ثبت رسیده است. زمانی که شرکت کنندگان از قرص های مکیدنی آن، استفاده میکردند، یک افزایش علامتگذاری شده در فعالیت های موج آلفا که همراه با آرامش است، نشان داده شد.
 

اولین بار از سنبل الطیب در قرن دوم و برای درمان بی خوابی و اضطراب استفاده شد. اگرچه این گیاه در طی قرن ۱۷ بسیار محبوب شد و پزشکان عقیده داشتند که همانند دیگر گیاهان دارویی، سنبل الطیب باعث افزایش GABA در مغز می شود. درست مشابه داروهایی شبیه به دیازپام (والیوم) و آلپرازولام (زاناکس) که باعث آرامش در مغز می شود.
مطالعات روی سنبل الطیب به عنوان افزایش خواب، نامشخص است. در یک مطالعه (برای ترویج خواب یا عوامل مرتبط با خواب برای هر بیمار یا همه بیماران در یک گروه) سنبل الطیب نسبت به دارونما، بهتر ظاهر نشده بود. از طرفی در یک مطالعه دوسویه کور تصادفی، ۷۵ بیمار با بی خوابی مستند، برای مدت ۲۸ روز ۶۰۰ میلی گرم سنبل الطیب و یا ۱۰ میلی گرم اگزازپام دریافت کردند.
افرادی که سنبل الطیب دریافت کرده بودند، همان بهبود خواب را ولی با عوارض جانبی کمتر نسبت به افرادی که اگزازپام دریافت کرده بودند، نشان دادند.

منبع: salamati.ir

بیشتر بخوانید :
گل ساعتی، آرام بخش گیاهی
10 خوردنی آرامش بخش و ضد استرس
نوشیدنی های آرام بخش